Dr. Vrînceanu Radu-Constantin
medic primar urolog, competență în echografie urologică si sexologie

Miercuri: 16:00 – 20:00

Ce este Urologia si ce probleme pot fi depistate in cadrul unui control urologic?

 Urologia este specialitatea chirurgicala care se ocupa de diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afectiunilor sistemului reno-urinar masculin si feminin (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra) si sistemul reproductiv masculin. Prostata se modifica in timp, precum si functia urinara si sexuala. De asemenea, pot fi identificate anumite probleme ce tin de sanatatea sexuala a barbatilor, inclusiv disfunctia erectila si nivelul scazut de testosteron.

La cabinetul nostru de Urologie beneficiati de preventie, de evaluarea corecta a starii de sanatate si de tratament eficient al tulburarilor genito-urinare si al disfunctiilor sexuale masculine.

Iata cateva exemple de probleme ce pot fi depistate in cadrul unui consult urologic la barbati:

  • Litiaza renala ( “Pietre la rinichi”)– Unele semne de avertizare includ dureri in zona inferioara a spatelui, greturi si hematurie (sange in urina). Litiaza renala apare atunci cand substantele chimice din urina se cristalizeaza si formeaza mase dure. Aceste “pietre” vor fi mici la inceput, insa in timp pot creste.
  • Infectii ale tractului urinar– Acestea apar adesea atunci cand bacteriile migreaza din tractul digestiv in uretra. Simptomele includ urinari dese, durere, incontinenta, greata, varsaturi, febra si frisoane.
  • Incontinenta urinara– Episoadele de scurgeri urinare pot fi legate de musculatura hiperactiva a vezicii urinare, sfincter slab sau alte probleme.
  • Marirea prostatei– Marirea prostatei poate provoca ingustarea uretrei si blocarea fluxului de urina. Simptomele pot include urinari mai dese si intrerupte, precum si nevoia mai frecventa de a urina noaptea.
  • Prostatita– Infectia sau inflamatia prostatei poate provoca dureri la urinare sau ejaculare dureroasa. Poate fi acuta sau cronica.
  • Strictura uretrala– Cicatrizarea uretrei poate ingusta sau bloca uneori cursul urinei din vezica urinara. Cauzele includ infectii, inflamatii sau rani. Simptomele includ urinarea dureroasa si debitul redus. Poate duce la complicatii precum prostatita si infectii ale tractului urinar.
  • Nivel scazut de testosteron– Odata cu inaintarea in varsta, nivelul de testosteron scade in mod natural. Insa, o scadere prea mare duce la hipogonadism. Anumite semne de avertizare includ dorinta sexuala scazuta si oboseala intensa.
  • Infertilitatea masculina– Poate rezulta din deteriorarea tractului reproducator masculin si din cauza unei varietati de probleme la nivelul spermei.

 Simptome care pot indica anumite probleme

  • urinari mai frecvente decat de obicei;
  • nevoia brusca si intensa de a urina;
  • secretii anormale la nivelul penisului;
  • durere sau senzatie de arsura la urinare;
  • urina tulbure sau cu miros prea intens;
  • sange in urina(hematurie);
  • urina de culoare anormala;
  • dureri la nivelul testiculelor sau inghinal;
  • probleme erectile– reducerea capacitatii de a obtine si mentine o erectie;
  • scaderea dorintei sexuale;
  • probleme de fertilitate;
  • durere in partea inferioara a spatelui sau a abdomenului inferior;
  • greata;
  • stare generala de rau;
  • oboseala intensa.

In multe cazuri, detectarea precoce a problemelor medicale ofera un prognostic mai bun – tratamente mai eficiente si risc mai redus de complicatii grave.

Cand ar trebui sa merg la urolog?

Este important sa mergeti la o control urologic daca va confruntati cu anumite semne si simptome ca cele mentionate mai sus. Este esential sa obtineti un diagnostic corect si rapid, inainte de a aparea complicatii.

De asemenea, se recomanda anual un control de rutina, mai ales dupa varsta de 50 ani si sub aceasta varsta celor care au antecedente familiale de patologie prostatica sau aveti anumiti factori de risc.

 Ce implica un consult urologic?

Controlul urologic implica, in primul rand, anamneza – obtinerea de date medicale privind istoricul medical, semne si simptome prezente etc. Ulterior, se va face o examinare fizica si se vor recomanda anumite analize si investigatii.

Examinarea genito-urinara

Se va efectua un examen genito-urinar. Implica o examinare completa a regiunii tractului urinar, precum si evaluarea abdomenului inferior. Examinarea genito-urinara are rolul de a depista anumite semne si probleme, precum ulcere la nivelul pielii, veruci, herpes, noduli, semne de infectie etc. De asemenea, zona va fi examinata pentru semne de durere, disconfort, roseata etc. Examinarea genito-urinara include examinarea penisului, examinarea testiculelor si a scrotului, examinarea prostatei, examinarea zonei anale si rectale.

Analize si investigatii recomandate

Pot fi recomandate anumite analize – analiza unei probe de urinaanalize de sange – de exemplu nivelul de PSA, uree, creatinina, proteine totale, urocultura, acid uric etc. Poate fi recomandata si analiza spermei daca este suspectata o problema de fertilitate – spermograma.

Analiza PSA

Testul PSA masoara cantitatea de PSA (antigen specific prostatic) pe care o produce prostata. Nivelurile ridicate de PSA in sange pot indica un cancer de prostata, dar si alte afectiuni si factori pot creste nivelul PSA. Majoritatea barbatilor adulti sanatosi au niveluri de PSA sub 4 ng/ml. Nivelurile de PSA de 4–10 ng/ml sunt limita. Daca nivelurile de PSA sunt peste 10 ng/ml, exista risc de 50% ca persoana sa aiba cancer de prostata. Insa, medicul va recomanda mai multe teste, inclusiv o biopsie de prostata.

Este important de retinut ca nivelurile de PSA pot varia in mod natural de la o persoana la alta.

Alte investigatii recomandate

Pot fi recomandate si anumite proceduri imagistice, ca scanarile CT, RMN sau ecografii – ecografie testiculara, ecografie peniana si ecografie de prostata – pentru a ajuta medicul sa localizeze problema. In anumite cazuri se recomanda si cistoscopia pentru a vizualiza interiorul vezicii si ureterele. Daca este suspectat un cancer de prostata se va recomanda si o biopsie de prostata. Dupa diagnostic, tratamentul va depinde de afectiune.

Prostata si simptomele pe care nu trebuie sa le ignori!

Prostata este o glanda situata sub vezica urinara, de marimea unei castane, strabatuta de uretra prostatica. Functia acesteia este de a produce un lichid special ce participa la formarea spermei. In mod natural, prostata creste cu varsta (se hipertrofiaza). Afectiunile cele mai frecvente sunt reprezentate de inflamatia acesteia (prostatita), cresterea in volum (adenomul de prostata) sau transformarea neoplazica (adenocarcinomul de prostata).

Cancerul de prostata

Examinarile pentru cancerul de prostata sunt importante, astfel incat medicul poate depista la timp anumite modificari si anomalii ale prostatei. Desi cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer in randul barbatilor, acesta poate fi adesea tratat cu succes. Semnele si simptomele includ probleme la urinare sau nevoia de a urina frecvent, sange in urina sau probleme erectile. Este important la mergeti la controalele de rutina sau oricand apar semne sau simptome, incat sa fie depistate la timp anumite probleme.

Cancerul de prostata adesea nu produce simptome in stadiile incipiente. Dupa o anumita varsta, medicul poate recomanda un screening regulat. Un examen de prostata poate ajuta la detectarea cancerului cand acesta este inca usor tratabil, chiar daca simptomele nu sunt prezente.

Simptomele care ar trebui sa te alerteze sunt reprezentate in principal de:

  • mictiuni frecvente – in special noaptea;
  • scaderea presiunii jetului urinar;
  • durere sau usturimi la mictiune;
  • durere suprapubiana;
  • prezenta sangelui in urina sau sperma;
  • scaderea capacitatii de a obtine sau mentine erectia;
  • senzatia acuta de urinare ce nu poate fi amanata;
  • senzatia de urinare incompleta;
  • dureri lombare;
  • dureri în partea de jos a abdomentului;
  • nevoie de urinare permanentă.

La aparitia acestor simptome, dar nu numai, se recomanda consultul urologic.

Consultație inițială și control

Consultul urologic constă în examinarea clinică a organelor genitale și a prostatei, disfuncționalitățile acestora putând să vă afecteze modul de viață, existând chiar riscul de infertilitate.

Medicul specialist va decide dacă sunt necesare și investigații mai amănunțite, precum analize de sânge și urină, sau ecografie. De asemenea, chiar dacă nu sunt depistate afecțiuni importante, se pot stabili de comun acord date de control, pentru a putea depista din timp și preveni apariția unor afecțiuni grave.

 Consultație inițială și ecografie aparat urinar

Pe lângă consultul clinic, medicul specialist poate decide că este necesară efectuarea unei ecografii la nivelul aparatului urinar.

Este de preferat să faceți această investigație cât mai repede, dacă este cazul, putând astfel stabili un diagnostic corect și o schemă de tratament adecvată cu problemele cu care vă confruntați. Ecografia este o procedură noninvaziva ce nu afectează organismul și nu provoacă efecte secundare.

 Pentru ecografie aveți nevoie de câteva pregătiri, precum să nu fi mâncat cu 4 – 6 ore înainte de procedură și să beți multe lichide negazoase cu 1 oră înainte, pentru a se putea evidenția bine vezica urinară.

Veți putea urina doar după ce este realizată ecografia. Mai multe detalii veți primi de la medicul specialist atunci când faceți împreună programarea pentru această procedură.

Inserție/ schimbare cateter urinar

Un cateter urinar este un tub flexibil din plastic care este introdus în vezica urinară pentru a putea face diferite proceduri. Inserția sau schimbarea trebuie făcută cu grijă și într-un mediu steril, iar în clinica noastră veți avea parte de aparatură și materiale de calitate și măsuri stricte de sterilizare și igienizare pentru a înlătura toate efectele secundare.

Dilatații uretrale

Dacă se constată o îngustare a tractului uretral (strictură), va poate fi recomandata această procedură ca și metodă de tratament. Avantajele acestei metode sunt că nu necesită spitalizare, putând fi efectuate în cabinet si se poate repeta la intervale scurte dacă este cazul.

Se folosesc dispozitive de dilatație astfel incat discomfortul sa fie cât mai mic și geluri cu anestezic, care au rolul de a permite alunecarea ușoară a dispozitivului.

SEXOLOGIE

Medicina sexualității se adresează problemelor de cuplu. Consultarea unui sexolog este o optiune de tratament pentru cei care sufera de libido scazut, dureri in timpul activitatii sexuale, probleme in obtinerea sau mentinerea unei erectii ori intampina alte probleme in intimitate. Daca problemele sexuale atrag dupa sine divergente in cuplu, este timpul pentru interventia unui specialist. Evaluarea este complexă, clinică, metabolică, bilanț hormonal, evaluare urogenitală.

Disfunctiile sexuale – se refera la dificultatea unui individ de a desfasura o activitate sexuala normala.

Impotenta – Dificultatea de a obtine o erectie.

Ejaculare precoce – Altfel cunoscuta ca ejaculare rapida, este o problema care afecteaza 40 – 70% dintre barbati. O astfel de problema este evidenta cand la el ejacularea are loc la mai putin de jumatate din consumarea actului sexual; alti experti sustin ca ejacularea precoce intra in discutie in cazul in care are loc la 5 minute de la penetrare.

Erectia slaba – este o disfunctie sexuala caracterizata prin incapacitatea de a dezvolta sau a mentine o erectie. Exista diverse cauze care stau la baza acesteia, o patologie asociata, nediagnosticata inca, care poate impiedica erectia.

Cum se diagnosticheaza disfunctiile sexuale masculine?

Medicul va incepe cu un examen fizic general si o istorie completa a simptomelor, in urma caruia va indica o serie de teste medicale care au ca scop stabilirea cauzei care declanseaza simptomatologia descrisa de catre pacient.

Testele medicale pentru evaluarea disfunctiei sexuale includ:

Testele de sange – Aceste teste sunt efectuate pentru a exclude orice alta patologie asociata ce poate determina simptomatologia pacientului, si pentru a evalua nivelul de hormoni.

Evaluarea vasculara – Acest lucru implica o evaluare a fluxului sanguin la nivelul penisului. Un blocaj intr-un vas de sange care furnizeaza sange la nivelul penisului poate contribui la diverse disfunctii erectile.

Evaluare ecografica – Aceasta evaluare este efectuata pentru a exclude orice alta patologie asociata ce poate determina simptomatologia pacientului, si pentru a evalua intreg aparatul reproducator masculin (testicule, penis, prostata).

Printre serviciile medicale de urologie pe care le oferim se numără:

  • CONSULTATIE INITIALA
  • CONSULTATIE DE CONTROL
  • CONSULTATIE SEXOLOGIE
  • EXAMEN ECOGRAFIC APARAT URINAR
  • PACHET (CONSULTATIE + EXAMEN ECOGRAFIC APARAT URINAR)
  • RECOLTARE SECRETII PROSTATICE/URETRALE
  • INTERPRETARE REZULTATE ANALIZE EFECTUATE
  • MONTARE/ SCHIMBARE SONDA URETRO-VEZICALA
  • DILATATII URETRALE
  • SUPRIMARE FIRE POST-OPERATORII
  • SCHIMBARE PANSAMENT
  • REFERAT MEDICAL