SERVICII
- consultatie
- echografie tiroida 3D – 4D
- elastografie tiroida
- punctie cu ac fin (nodul tiroidian)
- E.K.G.
PROGRAM CONSULTAȚII
C.M.I. Dr. Balaceanu Raluca – Medic primar endocrinolog, competenţă in echografie endocrină
Marti: 16:00-20:00
Functiile generale ale organismului sunt controlate si reglate de glandele cu secretie interna sau glandelor endocrine: hipofiza, epifiza, tiroida, paratiroidele, suprarenalele si glandele genitale, – masculine si feminine. In functie de necesitatile organismului, ele secreta hormoni, ale caror atributii sunt în prezent bine stabilite, astfel, glandele suprarenale sunt glandele vitale pentru organism. Hipofiza, prin hormonul de crestere, si glanda tiroida au un rol important in procesul de crestere si de dezvoltare a organismului, in timp ce hormonii gonadotropi hipofizari si glandele genitale – ovarele si testicolele – sunt implicate in procesul de reproducere.
Patologia nodulara tiroidiana este “cap de afis” de cel putin 2 decenii. De unde tot acest interes mentinut chiar si in mileniul 3?
In primul rand, din cauza incidentei crescute, care face din nodulii tiroidieni o problema de sanatate publica. Un nodul ramane occult timp de decenii dar perfectionarea metodelor imagistice, in special echografia, permite identificarea lor in stadiul incipient, ceea ce a creat o adevarata patologie inca imprecise incadrata (incidentaloamele tiroidiene). Frecventa crescanda, asociata fricii de cancer, face ca publicul larg sa se intereseze tot mai mult de nodulii tiroidieni.
In plus, nodulii tiroidieni, usor de abordat si de studiat, reprezinta un model de studiu al tumorigenezei, ceea ce starneste deopotriva interesul clinicienilor si al cercetatorilor.
Nu sunt ignorate adenoamele paratiroidiene, patologie care, ca si cea tiroidiana, cunoaste o tot mai mare raspandire. Diagnosticarea precoce a hiperparatiroidismului primar pune si ea problem terapeutice: daca si cand tratam.