• Nutriția-dietetica este o specialitate medicală care  are ca scop principal  asigurarea unei nutriții echilibrate, în vederea asigurării unei stări bune de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influențate nutrițional și prin promovarea și recuperarea sănătatii prin mijloace dietetice.
  • În ultimii ani se observă o creștere a bolilor metabolice populaționale,care au la bază dezechilibre nutriționale majore, cum este cazul obezității, diabetului zaharat, al dislipdemiilor , a bolilor cardiovasculare sau a intoleranțelor și alergiilor alimentare.
  • Paleta de măsuri medicale și terapeutice în aceste boli are la bază intervenția nutrițională și un program care promovează un stil de viață sănătos.
  • Planul de dietetică se realizează personalizat, se ține cont de starea actuală a pacientului, de patologiile asociate, de obiceiurile, preferințele, alimentare sau de nevoile acestuia.

PROGRAM CONSULTAȚII

NUTRITIE-DIETETICĂ:
Dr. TĂNĂSACHE ALINA MARINELA  – Nutriționist-Dietetician

PROGRAM:

Marti 09:00-11:00

Consultații nutriție și dietetică:

  • Diete pentru afecțiuni: hepatice, cardiovasculare, renale, digestive, oncologice, endocrine
  • Diete pentru diabet
  • Programe nutriționale pentru intoleranțe și alergii alimentare
  • Diete personalizate pentru slăbit
  • Programe nutriționale pentru gravide și femei care alăptează
  • Suport nutrițional în diversificarea și alimentația copilului mic
  • Educație și consiliere nutrițională

Desfăşurarea programului de consiliere nutriţională

1. Consultaţia iniţială ( 50-60 minute)

Consultaţia iniţială va avea la bază evaluarea nutriţională a pacientului.
Ce cuprinde consultația nutrițională?

– Istoricul ponderal si antecedente medicale;
– Analiza comportamentului alimentar si evaluarea obiceiurilor alimentare
– Determinarea indicilor antropometrici: IMC, măsurători: bust, talie, șolduri, coapse
– Analiza compoziției corporale: greutate, cantitatea totală de masă grasă, masă musculară, masă osoasă, grăsimi viscerale, consumul caloric total, hidratare, vârsta metabolică.
– Recomandarea /interepretarea analizelor de laborator specifice patologiei respective*(* consultația și intervenția nutrițională constituie un act medical și are la bază un set de analize de laborator pentru evaluarea statusului nutrițional (hemoleucogramă, creatinină,glicemie , profil lipidic, acid uric, evaluare funcție hepatice, renale,etc.)
– Ancheta alimentară
– Identificarea obiceiurilor alimentare nesănătoase
– În cadrul acestei consultații pacientul va efectua împreună cu nutriționistul-dietetician un interviu motivațional, în urma căruia vor fi stabilite de comun acord obiectivele programului nutrițional și desfășurarea acestuia pentru obținerea rezultatelor dorite.
Toate aceste date vor fi utilizate pentru:
-Stabilirea diagnosticului nutrițional
– Determinarea necesarului energetic zilnic;
În urma consultației inițiale pacientul va primi un plan de dieta individualizat (1 săptămână)

2. Plan nutrițional individualizat ( vezi planuri individualizate)

În această etapă veți primi un plan alimentar individualizat pentru următoarea perioadă( 2-4 săptămâni), dar și consiliere și sfaturi individualizate privind adoptarea unei diete echilibrate .
În aceasta etapă , dieteticianul va ține cont de preferințe dumnvoastră alimentare , astfel putem vorbi de adoptarea unui stil de viață individualizat pentru a obține și menține rezultatele pe termen lung.

Planul nutritional cuprinde:
• Reguli generale de alimentatie
• Stabilirea nivelului minim de activitate fizica
• Intervalul orar pentru mesele recomandate din dieta alimentara
• Metode pentru evitarea infometarii

Plan nutriție 1 lună ( consultația inițială +ancheta alimentară+ 1 controale de monitorizare+ plan de dietă individualizat (1săptămână) + consultanță la nevoie telefonică/online)
Plan nutriție 2 luni ( consultația inițială + ancheta alimentară+ 2 controale de monitorizare+ plan de dietă individualizat (2 săptămâni) + consultanță la nevoie telefonică/online)
Plan nutriție 3 luni (consultația inițială +ancheta alimentară+ 3 controale de monitorizare+ plan de dietă individualizat (4 săptămâni) + consultanță la nevoie telefonică/online)
Plan nutriție alimentară individualizat 1 săptămână
Plan nutriție alimentară individualizat 2 săptămâni
Plan nutriție alimentară individualizat 4 săptămâni

3.Monitorizare ( consultație 30-40 minute)
Monitorizarea se va face săptămânal şi va avea în vedere schimbările care apar pe parcursul unei săptămâni.
Pacientul este reevaluat şi se aduc ajustări în regimul alimentar stabilit anterior.
Se urmăresc pașii în atingerea obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung.
Nutriţia clinică urmăreşte echilibrarea statusului alimentar al pacienţilor diagnosticaţi cu diferite patologii.
Fiecare patologie în parte prezintă particularităţile sale din punct de vedere nutriţional de aceea este extrem de important ca pe lângă tratamentul medicamentos stabilit de medicul curant să se stabilească şi un regim alimentar.

Evaluarea nutrițională și vizita la  un dietetician este cel mai bun mod de a obține sfaturi personalizate  despre nutriție,  alegeri și obiceiuri alimentare, dar și un stil de viață care vă poate îmbunătăți și susține starea de sănătate.

De altfel , în cadrul unei consultații puteți să identificați modele alimentare  eronate,  să obțineți răspunsuri la orice întrebare privind nevoile alimentare sau nutritive , dar și de a vă îmbunătăți cunoștințele și abilitățile terapeutice nutriționale pe termen lung.

În cadrul clinii noastre, dna Alina Tănăsache, Nutriționist-Dietetician autorizat, absolventă a Universității de Medicină si Farmacie “Gr. T. Popa” Iași, membră a Colegiul Dieteticienilor din România, oferă consultații în domeniile:

*NUTRIȚIE CLINICĂ: afecțiuni digestive (boli inflamatorii gastrointestinale, constipație, sindroame de malabsorbție, celiachie, hepato/colecistopatii, alergii/intoleranțe alimentare), tulburări metabolice (obezitate, slăbire în greutate, diabet, gută, dislipidemii), boli renale, respiratorii, neurologice, oncologice, tulburări de comportament alimentar, chirurgie bariatrică;

*MANAGEMENTUL PONDERAL și programe personalizate pentru controlul greutății;

*NUTRIȚIE PERSONALIZATĂ ÎN SARCINĂ ȘI ALĂPTARE;

*NUTRIȚIE PEDIATRICĂ: alimentația copilului sănătos sau cu afecțiuni cronice;

*NUTRIȚIA SPORTIVILOR DE PERFORMANȚĂ;

*EDUCAȚIE ȘI CONSILIERE NUTRIȚIONALĂ;